sâmbătă, mai 09, 2009

Cronica unui dezastru anuntat! (Chronicle of a disaster foretold)

Astazi o farama din acest blog o dedic unui subiect foarte serios.
O initiativa demna de toata stima si lauda venita din partea unor tineri entuziasti de la One TV Deva, incearca printr-un film documentar sa atraga atentia asupra intereselor ce exista pe langa o anumita zona deosebit de frumoasa din Romania si-anume Rosia Montana. Vreau sa urmariti un film de prezentare a documentarului pe care il vom putea viziona si pe ecrane. Dar inainte de trailer... sa ne familiarizam cu subiectul si cuprinsul documentarului.

Valea Frumoasa este un loc ce isi merita pe deplin numele. Aici, oamenii traiesc în pace, în mijlocul unor peisaje uimitoare. Cu toate acestea, pacea lor a fost deranjata atunci când o companie miniera a avut (si are) planuri de a re-deschide o mina de aur si argint dar si de a construi doua iazuri de decantare a deseurilor rezultate prin prelucrarea cu cianura a minereului ca si cum n-ar fi fost suficiente haldele de steril. In filmul pe care azi vi-l promovez, se pronunta pentru redeschiderea minei autoritatile locale (primarul comunei, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara), care au puternice interese în lansarea afacerii, singurii impotriva sunt doar satenii, care îşi apara flora, fauna, terenurile si proprietatile. Pe de alta parte, reprezentantii companiei Deva Gold - societate cu 80%, din actionariat deţinut de Goldfield European, firma ce vrea sa exploateze aurul din aceste terenuri - vrea sa ne convinga ca proiectul lor nu va afecta zona. Sfarsitul filmului, dezvaluie numele actionarilor societaţii care dovedeste faptul ca mediul de afaceri este legat de numele... Frank Timis, personaj care de asemenea, a vrut să exploateze Rosia Montana (cel mai mare depozit de aur si argint din Europa). Acest proiect a fost blocat, în 2007 de instanta dar minele de la Rosia Montana sunt inchise din 2006 si de atunci discutiile sunt tot aprinse.Producatorii documentarului participa la diverse competitii europene iar pentru prezentare au creat si un mic promo:In fine, pe acest subiect se pot spune multe. Anul acesta primarul din Rosia Montana a trimis o scrisoare tuturor autoritatilor competente prin care, fortat de sateni incearca sa primeasca de la guvern banii pentru reabilitarea şi ecologizarea perimetrului minier, epurarea apelor, cercetarea, restaurarea si conservarea patrimoniului cultural din zona... sau... sa obtina avizele pentru redeschiderea exploatarii miniere dupa proiectul mentionat si in film. Totodata doreste sa realizeze un referendum pe tema inchiderii sau deschiderii exploatarii miniere, in randul satenilor bastinasi dar si a cetatenilor din satele invecinate.
Cititi mai jos varianta integrala a scrisorii:

Domnule Preşedinte şi Domnule Prim Ministru, domnilor miniştri, stimaţi membri ai Parlamentului şi ai Consiliului Judeţean Alba, probabil sunteţi la curent cu situaţia socială disperată în care se află fostele localităţi miniere din România: şomaj, depopularea zonei cauzată de sărăcie, lipsă de investiţii şi finanţări, absenţa alternativelor economice. Această situaţie duce în final la condamnarea la o situaţie fără viitor.

În această situaţie se află şi comuna Roşia Montană, judeţul Alba, din Munţii Apuseni. O comună despre care se vorbeşte extraordinar de mult în presă sau în intervenţiile politice. Dar, din păcate, dintre cei care se pronunţă în această problemă, îngrijorător de puţini ştiu măcar unde se află localitatea noastră pe hartă şi încă mai puţini i-au călcat pragul.

De aceea, de ani de zile după ce auzim peste tot de ce se întâmplă în propria noastră casă, ne simţim abandonaţi de conducerea ţării. Din anul 2006, când a fost închisă exploatarea minieră, aici nu s-a mai derulat nici o activitate economică semnificativă. Iniţiativa minieră susţinută din fonduri private, de exploatare a celor peste 300 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint de la Roşia Montană a fost blocată. Nici astăzi nu ştim dacă această exploatare minieră va începe sau nu, dacă mediul înconjurător din Roşia va fi reabilitat sau nu, dacă vom avea locuri de muncă, dacă putem visa la o viaţă mai bună, la asistenţă medicală de calitate şi la o educaţie mai bună pentru copiii noştri. Ne întrebăm câţi dintre cei care se arată preocupaţi de situaţia de la noi îşi pot da seama cât de greu e, ca părinte, să te trezeşti în fiecare dimineaţă şi să te gândeşti că nu poţi oferi nimic, dar absolut nimic bun copiilor tăi. Şi atunci, dacă nu ne răspunde nimeni, avem altă soluţie decât să plecăm unde vedem cu ochii?

Roşia Montană există datorită mineritului de 2.000 de ani. Bunicii noştri au fost mineri, părinţii noştri au fost mineri, la fel am fost şi mulţi dintre noi până la închiderea exploatării, în 2006, după care am devenit şomeri. Roşia Montană înseamnă minerit şi nimic altceva. Noi nu ne dorim decât ca mineritul, ocupaţia tradiţională a acestei aşezări, să continue. Normal că trebuie să fim adaptaţi la cerinţele anului 2009, şi avem cu toţii nevoie de un minerit responsabil şi modern, într-un mediu curat. Şi cu toţii, cei care mai suntem încă aici pentru că nu ne-am pierdut speranţa, ne dorim respectarea dreptului nostru fundamental la un trai decent.

În 2008, Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere împreună cu reprezentanţii comunităţii din Roşia Montană a elaborat un Plan de Dezvoltare Durabilă a comunei. În acest document se subliniază faptul că localnicii îşi doresc atât continuarea activităţii în mină, cât şi, în paralel, dezvoltarea potenţialului turistic al localităţii. Iar acest lucru este perfect posibil şi va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea durabilă a unei comunităţi. Este un demers care s-a materializat cu succes la mina de aur Ovacik, din Turcia. Consilierii locali ai comunei au văzut acest lucru cu proprii lor ochi la mina Martha, din oraşul Waihi, Noua Zeelandă.

Lipsa de decizie a autorităţilor statului a dus la blocarea totală a comunităţii. Şomajul a atins cota alarmantă de 80%, iar oamenii sunt în pragul disperării. Este imperativ ca Guvernul României să ia o decizie acum. Situaţia trebuie deblocată urgent. Altfel, nu peste puţin timp, veţi primi o scrisoare deschisă semnată de ultimii locuitori ai Roşiei Montane care vă anunţă să luaţi măsuri administrative de închidere a localităţii.

De aceea, vă rugam să luaţi în considerare una dintre următoarele posibilităţi:

a) Alocarea de fonduri corespunzătoare pentru închiderea, reabilitarea şi ecologizarea perimetrului minier Roşia Montană, epurarea apelor, cercetarea, restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural din zonă

b) sau Permiterea reluării activităţii de minerit din zona prin repornirea procesului de evaluare a proiectului investitorului privat.

În prima variantă, conform unor estimări independente, se impune alocarea de urgenţă de la Bugetul de Stat pe anul 2009 a următoarelor sume necesare pentru comuna Roşia Montană:

- minimum 30 milioane euro pentru închiderea şi ecologizarea celor două cariere existente, 18 halde de steril şi 140 km de galerii subterane

- minimum un milion euro anual pentru tratarea şi epurarea apelor acide

- minimum 10 milioane euro pentru lucrări urgente de conservare/restaurare a celor 41 de de case monument istoric din Roşia Montană

- minimum 70 milioane euro pentru lucrările de intervenţii urbanistice/infrastructură necesare în zona protejată a comunei, unde se află peste 300 de case

- minimum 150 milioane euro pentru lucrările urgente de intervenţie, consolidare, punere în valoare şi asigurarea unui traseu de vizitare a galeriilor romane, plus un minimum de un milion euro anual pentru întreţinerea lor.

În varianta alternativă, vă rugăm să permiteţi evaluarea investiţiei private de susţinere a industriei miniere şi să permiteţi dezvoltarea industriei miniere atât în zonă, cât şi în Munţii Apuseni, în condiţiile respectării legislaţiei româneşti şi europene.

Cu aleasă stimă şi consideraţie,

Eugen FURDUI,

Primar Roşia Montană

Cert e ca sunt mii de pareri pro si contra...
Subiectul daca aveti timp, poate fi analizat cu lux de amanunt aici si aici!

Later Edit: 03 Iunie 2009:
Nu stiu cata relevanta are rezultatul sondajului desfasurat pe tot parcursul lunii Mai dar iata ce a iesit:

2 comentarii:

Doriana din Brad jud Hunedoara spunea...

Ce om prost ala din reportaj care raspunde la intrebarea cu plantele. Cum naiba sa nu fie afectate cand se lucreaza cu cianuri?! Cine e tampitul ala?
Felicitari oricum pentru initiativa!

Alina spunea...

hahaha. o sa dea statul milioanele alea cand mi-oi vedea eu ceafa. oamenii aia de-acolo n-au alta sansa de revenire economica decat mineritul. cu dalta, cu sapa, cu cianura, cu ce-or sti. numai sa se inceapa lucrul, ca altfel e jale

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie despre tot ce vrei.... pe raspunderea ta!
Comentariile postate in subiectele mai vechi de 2 zile vor fi moderate si vor aparea pe site in cel mai scurt timp posibil!
Daca alegi sa comentezi semnand cu profil Google atunci ai posibilitatea de a urmari comentariile ulterioare. Pentru asta, dupa logarea in contul Google, apasa mai jos pe Abonaţi-vă prin email si vei fi informat pe email atunci cand cineva comenteaza dupa tine.

ESTE OBLIGATORIU CA TOATE MESAJELE SA FIE SEMNATE DOAR CU NUME DE PERSOANE, ALTFEL ELE VOR FI STERSE.
Fac exceptie de la regula, mesajele semnate sub anonimat dar si cele cu link spre blogger.com(profil) indiferent de semnatura!

NU SUNT ACCEPTATE COMENTARII CU NUME(SEMNATURA) DE OBIECTE, LUCRURI, SERVICII, MESAJE PUBLICITARE, ETC


IS REQUIRED, ALL MESSAGES WILL BE SIGNED WITH YOUR REAL NAME, OTHERWISE... WILL BE DELETED!!!! Thank You!

 

User Agreement | Termeni si conditii | Privacy Policy

© 2009 - 2020
Mic Alexandru
Creative Commons License
Licenţă Creative Commons Atribuire - Necomercial - Fără Opere Derivate 3.0 România