sâmbătă, august 28, 2010

Din 15 septembrie, Hunedoara nu va mai avea oficial nicio Scoala Generala!

Municipiul Hunedoara, oras cu aproape 80.000 de locuitori, va ramane, de la toamna, fara nicio scoala generala. Toate unitatile de acest fel vor fi asimilate de vechile licee, transformate, intre timp, in colegii. Conform planului actual, doar doua cladiri de scoli isi vor schimba insa destinatia.


Procesul de comasare a scolilor va fi aplicat „exemplar”, pe hartie, in municipiul Hunedoara. Practic, ore de curs vor mai avea loc in mare parte dintre edificiile scolare. Din punct de vedere juridic si administrativ, la toamna, nu va mai exista insa nicio scoala generala de sine statatoare.



Natalitatea scazuta si moda colegiilor

Pana la inceputul acestui deceniu, in Hunedoara au functionat 12 scoli generale (mai multe chiar si decat in Deva, resedinta judetului). Fiecare avea in jur de 1000 de elevi. An de an insa numarul elevilor a scazut. Cifra medie de „clienti” a fiecarei scoli este acum de doar 350. La inceputul acestui deceniu, Scoala Generala nr. 4 a fost asimilata de Liceul de Informatica „Traian Lalescu”, creandu-se asftel colegiul national cu acelasi nume. Metoda a fost aplicata si de fostul liceu nr. 2, care s-a unit cu Scoala Generala Nr. 3, aparand „Colegiul Economic Emanoil Gojdu”. Planul de comasare a scolilor va merge in acelasi sens, dar intr-un ritm mult mai accelerat si, daca nu se schimba nimic, la toamna, in orasul Hunedoara, din 12 scoli generale, juridic si administrativ nu va mai exista niciuna. Scolile numarul 2 si 11 vor fi alipite colegiului de informatica, numarul 7 si 8 vor ajunge la colegiul economic, scolile 9, 10 si 12 vor trece sub tutela Colegiului de Telecomunicatii (fostul liceu nr. 3 – constructii), scoala numarul 1 si cea cu numarul 6 vor fi administrate de Colegiul „Matei Corvin” (fostul liceu nr. 1 – metalurgic), in timp ce scoala generala nr. 5 va trece la Colegiul National „Iancu de Hunedoara” (fostul Liceu „Mate-fizica”).


Batalia sindicalistilor

Cele cinci licee ale orasului asimileaza, practic, toate scolile generale. Din cele 12 cladiri scolare, doua vor fi „parasite” de elevi. La Scoala Generala Numarul 12, Primaria Hunedoarei intentioneaza sa mute Centrul de Pedagogie Curativa din oras, iar in sediul Scolii Generale Numarul 1 se va muta o gradinita ce functioneaza acum intr-un spatiu inchiriat de la ICSH, intreprinderea de constructii cumparata de cativa ani de grupul Tender. Initial, Primaria a dorit ca nici sediul Scolii Generale Nr. 11 sa nu mai primeasca elevi, insa a cedat presiunilor sindicalistilor din invatamant, in momentul in care acestia au atras atentia ca aici s-au castigat finantari europene de cateva zeci de mii de euro si ca economiile la caldura si lumina se pot face simplu, prin utilizarea salilor de la un singur etaj. „Natalitatea in scadere a facut sa ajungem aici. Au mai fost ele si alte motive pe care e tardiv sa le discutam. Daca planul se aplica asa cum ne-a fost comunicat in saptamanile trecute, oficial, nu vor mai exista scoli generale in orasul Hunedoara. Prioritatea noastra insa ramane desfasurarea orelor doar dimineata, pentru ca atunci copiii dau cel mai bun randament, precum si derularea orelor cu efectivul mediu de elevi (20 la numar). In fiecare an, intre luna mai si pana in septembrie – octombrie, personalul din invatamant tremura din cauza incertitudinii locurilor de munca. Acum situatia este mult mai ingrijoratoare decat de obicei”, spune Vasilica Colhon, liderul Sindicatului Invatamant Preuniversitar – filiala Hunedoara.


Restructurari la limita minima

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Hunedoara, Alexandru Lautaru, spune ca, in judet, cu precadere in orasul Hunedoara, reducerile de activitate au fost aplicate aproape de limita maxima. 380 de posturi au fost desfiintate in intreg judetul, dintre care 60 din orasul Hunedoara, fara ca vreun cadru didactic titular sa fie concediat. „Tocmai acesta este avantajul comasarii scolilor generale cu licee. Un profesor de la liceu va putea preda si la scoala generala, si invers, daca profesorul de scoala generala are pregatirea necesara. Pentru cinci ore in plus, ca sa se intregeasca norma, nu mai e nevoie de batai de cap. Prin masurile aplicate deja am ajuns aproape de limita maxima a reducerilor. Mai e o problema cu renormarea personalului nedidactic si a celui auxiliar”, spune Lautaru. Acesta adauga ca, in eventualitatea altor limitari de cheltuieli impuse de Guvern, la nivelul judetului s-ar mai putea aplica reduceri doar in ceea ce priveste cheltuielile materiale.


Deva mai are o singura scoala

Resedinta judetului Hunedoara mai are si ea doar o scoala generala, „Andrei ªaguna”. Asta dupa ce, la inceputul anului, celelalte doua scoli generale care aveau personalitate juridica, „Octavian Goga” si „Andrei Muresanu”, au fost „asimilate” de liceele „Ion Mincu”, respectiv „Dragomir Hurmuzescu”. Liceele „Horea” si „Grigore Moisil” au trecut si ele sub tutela „Liceului pedagogic”.


Sursa: Replica Hunedoara

Daca ti-a placut cel putin acest subiect si vrei sa te anunt atunci cand postez ceva nou ce-ti place, nu rata sansa de a te abona prin email la Recomandarea Zilei sau prin Feed Reader, alegand serviciul dorit!

Cat de mult ti-a placut articolul? Voteaza mai jos:

1 comentarii:

Mihai spunea...

Pai asta inseamna ca se transforma nu ca dispar cu totul...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie despre tot ce vrei.... pe raspunderea ta!
Comentariile postate in subiectele mai vechi de 2 zile vor fi moderate si vor aparea pe site in cel mai scurt timp posibil!
Daca alegi sa comentezi semnand cu profil Google atunci ai posibilitatea de a urmari comentariile ulterioare. Pentru asta, dupa logarea in contul Google, apasa mai jos pe Abonaţi-vă prin email si vei fi informat pe email atunci cand cineva comenteaza dupa tine.

ESTE OBLIGATORIU CA TOATE MESAJELE SA FIE SEMNATE DOAR CU NUME DE PERSOANE, ALTFEL ELE VOR FI STERSE.
Fac exceptie de la regula, mesajele semnate sub anonimat dar si cele cu link spre blogger.com(profil) indiferent de semnatura!

NU SUNT ACCEPTATE COMENTARII CU NUME(SEMNATURA) DE OBIECTE, LUCRURI, SERVICII, MESAJE PUBLICITARE, ETC


IS REQUIRED, ALL MESSAGES WILL BE SIGNED WITH YOUR REAL NAME, OTHERWISE... WILL BE DELETED!!!! Thank You!

 

User Agreement | Termeni si conditii | Privacy Policy

© 2009 - 2020
Mic Alexandru
Creative Commons License
Licenţă Creative Commons Atribuire - Necomercial - Fără Opere Derivate 3.0 România